Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kurczak w bazylii

Spożywanie jogurtów (najlepiej naturalnych, bez dodatku cukru i sztucznych dodatków) jest skuteczne w profilaktyce zaburzeń jelitowych, nawet tak poważnych jak rak jelita grubego. Dzięki temu, że zawiera tzw. prostaglandyn E2 jogurt przeciwdziała także chorobie wrzodowej. Spożywanie jogurtu jest bardzo korzystne dla osób, które  piją alkohol oraz palą papierosy, gdyż produkt ten działa osłonowo na żołądek. 

(4 porcje)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 360 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 130 kcal
Składniki :
·         4 łyżki jogurtu naturalnego,
·         3 łyżki pasty z suszonych pomidorów,
·         1 łyżka oleju rzepakowego,
·         Garść posiekanych liści bazylii,
·         2  grubo posiekane ząbki czosnku,
·         4 ćwiartki z kurczaka bez skóry,
·         Podawać z zieloną sałatą.


Przygotowanie:
W małej salaterce mieszamy jogurt z pastą z pomidorów, olejem, bazylią i czosnkiem. Udka kurczaka wkładamy do dużej formy i smarujemy marynatą. Kilka razy obracamy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki, następnie wyjmujemy i dostawiamy na 30 min, by się ogrzały w temperaturze pokojowej. Mięso opiekamy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180° C. przez 30-40 min odwracając często na druga stronę. Podajemy na gorąco z zieloną sałatą.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację