Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Jarmużowe chipsy

Każdy lubi coś pochrupać przed telewizorem. Chipsy są zmorą każdego usiłującego dbać o zgrabną sylwetkę.  Chciałabym podzielić się z Wami zdrową alternatywą dla wrogów naszej figury, chipsami jarmużowymi.   Szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i zdrowe. Jarmuż ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne (zwalcza Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów żołądka), przeciwnowotworowe. Wspomaga nasz układ krwionośny, poprzez wzmożenie produkcji krwinek czerwonych, uszczelnianie naczyń krwionośnych czy zapobieganie miażdżycy. Zamiast tuczyć się ziemniakami usmażonymi w głębokim tłuszczu, zdecydujmy się na jarmużowe, które oczyszczą organizm z toksyn, uregulują nasz metabolizm i wspomogą w odchudzaniu.


Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 170kcal
Składniki:
  •  kilka dużych liści jarmużu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20g)
  • przyprawy: curry, czosnek, papryka, kminek, sól.

Przygotowanie:

Jarmuż porywamy na mniejsze kawałki i wycinamy grubsze łodyżki. Liście mieszamy z olejem i ulubionymi przyprawami. Pieczemy w piekarniku w temp 140 C przez około 10 minut. Możemy też przygotować sos na bazie nerkowców (miksujemy orzechy z curry i mlekiem ryżowym) do maczania listków. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację