Tymianek to zioło znane już od starożytności i stosowane jako przyprawa, lek i kadzidło oraz uznawane za symbol odwagi. W kuchni kojarzone jest szczególnie z Włochami, Francją i Hiszpanią. W medycynie zaś ziele tymianku jest uznawane jako lek tradycyjny, stosowany na przeziębienia, w nieżycie oskrzeli i górnych dróg oddechowych, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, zapaleniu dziąseł a także w przypadku zaburzeń układu pokarmowego i w niestrawności. Przeprowadzono również badania kliniczne, w których stwierdzono, że w przypadku bóli miesiączkowych, w podobnym stopniu do ibuprofenu, naturalny preparat zawierający olejek tymiankowy zmniejsza ból i okres występowania dolegliwości.
(4 porcje)
Wartość
energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 174kcal
Wartość
energetyczna w przeliczeniu na 100g: 49kcal
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki młode
- 1 pomidor
- 2 ziemniaki
- 1/3 pora
- 1 ogórek zielony
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 gałązki koperku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- przyprawy: sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Cukinie myjemy
i kroimy wzdłuż na paski. Przekładamy je do miski. Czosnek rozgniatamy i mieszamy
z połową porcji oleju oraz listkami tymianku. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym
pieprzem. Cukinię polewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby
cukinia przywiędła.
Ziemniaki myjemy, przyprawiamy solą i zawijamy w folię. Przygotowujemy grill.
Jak tylko się rozgrzeje, rozsuwamy żar i wkładamy ziemniaki do pieczenia.
Obracamy co 10 minut, aby równo się opiekały. Marchewkę i por obieramy,
przyprawiamy olejem i grillujemy, aby warzywa lekko zmiękły. Następnie przekładamy
na deskę i kroimy na małe kawałki.
Jak tylko ziemniaki będą upieczone, wyjmujemy ciepłe z folii i obieramy ze
skóry. Aby łatwiej się obierały, możemy przelać je zimną wodą – wtedy skórka
zacznie sama odchodzić od miąższu. Ziemniaki kroimy na kawałki i
przekładamy do miski z warzywami. Dodajemy do nich posiekaną natkę
pietruszki, sól oraz olej. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Przyprawiamy
lekko solą i mieszamy z koperkiem oraz olejem. Odstawiamy na czas grillowania cukinii.
Plastry cukinii rozkładamy na kratce grillowej i opiekamy z każdej strony, aż
do zrumienienia. Gotowe przekładamy na deskę. Na każdy plaster nakładamy sałatkę
z warzyw i rolujemy cukinię. Następnie tymbaliki przekładamy na półmisek.
Doprawiamy zamarynowanymi pomidorami z ogórkiem. Posypujemy jeszcze całość
listkami poszarpanej kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz