Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Tymianek to zioło znane już od starożytności i stosowane jako przyprawa, lek i kadzidło oraz uznawane za symbol odwagi. W kuchni kojarzone jest szczególnie z Włochami, Francją i Hiszpanią. W medycynie zaś ziele tymianku jest uznawane jako lek tradycyjny, stosowany na przeziębienia, w nieżycie oskrzeli i górnych dróg oddechowych, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, zapaleniu dziąseł a także w przypadku zaburzeń układu pokarmowego i w niestrawności. Przeprowadzono również badania kliniczne, w których stwierdzono, że w przypadku bóli miesiączkowych, w podobnym stopniu do ibuprofenu, naturalny preparat zawierający olejek tymiankowy zmniejsza ból i okres występowania dolegliwości.

(4 porcje)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 174kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 49kcal

Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki młode
  • 1 pomidor
  • 2 ziemniaki
  • 1/3 pora
  • 1 ogórek zielony
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 gałązki koperku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na paski. Przekładamy je do miski. Czosnek rozgniatamy i mieszamy z połową porcji oleju oraz listkami tymianku. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Cukinię polewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby cukinia przywiędła.

Ziemniaki myjemy, przyprawiamy solą i zawijamy w folię. Przygotowujemy grill. Jak tylko się rozgrzeje, rozsuwamy żar i wkładamy ziemniaki do pieczenia. Obracamy co 10 minut, aby równo się opiekały. Marchewkę i por obieramy, przyprawiamy olejem i grillujemy, aby warzywa lekko zmiękły. Następnie przekładamy na deskę i kroimy na małe kawałki.

Jak tylko ziemniaki będą upieczone, wyjmujemy ciepłe z folii i obieramy ze skóry. Aby łatwiej się obierały, możemy przelać je zimną wodą – wtedy skórka zacznie sama odchodzić od miąższu. Ziemniaki kroimy na kawałki i  przekładamy do miski z warzywami. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki, sól oraz olej. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Przyprawiamy lekko solą i mieszamy z koperkiem oraz olejem. Odstawiamy na czas grillowania cukinii.

Plastry cukinii rozkładamy na kratce grillowej i opiekamy z każdej strony, aż do zrumienienia. Gotowe przekładamy na deskę. Na każdy plaster nakładamy sałatkę z warzyw i rolujemy cukinię. Następnie tymbaliki przekładamy na półmisek. Doprawiamy zamarynowanymi pomidorami z ogórkiem. Posypujemy jeszcze całość listkami poszarpanej kolendry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Mrożone kakao na koncentrację