Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Zupa z soczewicy z makaronem

Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek  i podnosi poziom hemoglobiny. Soczewica ze względu na wysoką ilość  błonnika pokarmowego jest zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Jest także świetnym źródłem białka dla wegetarian, którzy rezygnując z jedzenia mięsa mają problem z dostarczeniem wystarczającej ilości tego składnika odżywczego.

4 porcje

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 412kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 154kcal

Składniki:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 posiekana cebula,
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 5  pokrojonych w kostkę marchwi,
  • 1 pokrojony w talarki seler naciowy,
  • 1 1/3 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 l wody,
  • Sól i pieprz,
  • 1 ½ szklanki makaronu, (150g)
  • 150 g niskotłuszczowego jogurtu i 2-3 łyżki do dekoracji,
  • 2 łyżki świeżo siekanej pietruszki,
Przygotowanie:

Olej podgrzewamy w dużym garnku, wrzucamy do niego cebulę, czosnek, marchew i seler. Mieszając dusimy 5 minut aż jarzyny będą miękkie, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę, doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy ok. 15 minut bez przykrycia aż soczewica będzie miękka. Zupę miksujemy, a następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Po odstawieniu dodajemy jogurt naturalny, posypać natką i świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawać z łyżką jogurtu dla ozdoby.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację