Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Jamajski miszmasz


Ze względu na swoje właściwości lecznicze cebula jest stosowana już od starożytności. Przede wszystkim kojarzy nam się ze środkiem profilaktycznym na szkorbut oraz działaniem antyinfekcyjnym, z racji dużej zawartości witaminy C. Ponadto zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz może wspomagać ich usuwanie, ponieważ leczy zwężenia naczyń krwionośnych oraz hamuje krzepnięcie krwi.


(6 porcji)


Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 500 kcal

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 80 kcal



Składniki:

·         2 łyżki oleju rzepakowego,

·         6 ćwiartek kurczaka bez skóry,

·         1 cebula,

·         1 obrana dynia,

·         1 zielona papryka,

·         Posiekany 2,5 cm korzeń imbiru,

·         425 g pomidorów z puszki w kawałkach,

·         1 szklanka bulionu z kury lub wody,

·         1/3 szklanki soczewicy,

·         Sól i pieprz kajeński,

·         1 puszka odsączonej kukurydzy z puszki.


Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy w dużym garnku, wrzucamy kawałki kurczaka i przyrumieniamy na złocisty kolor ze wszystkich stron. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Ostrym nożem kroimy dynię w kostkę, paprykę wydrążamy i kroimy w paski. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. W rondlu dusimy cebulę, dynię i paprykę. Potem dodajemy imbir, pomidory, bulion, i soczewicę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę. Dusimy, aż warzywa będą miękkie, a mięso upieczone. Dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze przez 5 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację