Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Zapiekanka z mięsa i marchwi

Spożywanie marchwi pozwala na długie lata zachować młody i świeży wygląd skóry. Pobudza nasz metabolizm ujędrniając nasze ciało i spowalniając procesy starzenia. Dzięki dużej zawartości witaminy A jest warzywem idealnym dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem. Korzeń marchwi ma również działanie przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi i pobudza naturalne siły obronne organizmu.


(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 295 kcal


Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 75 kcal
Składniki:
·         450 g mielonej wołowiny,
·         1 pokrojona w drobną kostkę cebula,
·         1 zgnieciony ząbek czosnku,
·         1 łyżka mąki,
·         300 ml bulionu mięsnego lub wody,
·         2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·         1 pokrojony w cienkie talarki seler naciowy,
·         3 łyżki siekanej natki pietruszki,
·         1 łyżka sosu Worcester,
·         7 średnich ugotowanych ziemniaków,
·         2 pokrojone w kostkę duże marchewki,
·         3 łyżki mleka 1,5%,
·         Sól i pieprz.

Przygotowanie:


Mięso smażymy na dużej patelni bez tłuszczu na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszając smażymy kolejne 5 minut. Dosypujemy mąkę i lekko przyrumieniamy. Powoli dolewamy bulion i koncentrat pomidorowy. Następnie dodajemy seler, łyżkę natki i sos Worcester. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 20-25 minut. Podsmażone mięso przekładamy do formy na zapiekanki.  Marchewkę gotujemy do miękkości przez około 10 minut, następnie ugniatamy z ugotowanymi ziemniakami. Dodajemy mleko i resztę natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Puree nakładamy na warstwę mięsa. Zapiekamy w piekarniku przez około 45 minut w temp. 180˚C.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację