Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Zupa dyniowa

Dynia to warzywo mało docenione w Polsce. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę ile cennych składników w sobie zawiera. Przede wszystkim jest źródłem beta karotenu (im bardziej pomarańczowa, tym jest go więcej), witamin z grupy B (B1,B2), PP,C oraz składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor,żelazo czy magnez. Chroni dzieci przed krzywicą, wspiera narząd wzroku oraz zapobiega nowotworom.  Ze względu na bardzo niską wartość energetyczną (28kcal w 100g) jest doskonała dla osób na diecie. Dynia (jak wszystkie warzywa) działa odkwaszająco, wspiera nasz układ odpornościowy, a dzięki małej zawartości sodu pomaga leczyć nadciśnienie. Jeśli nie wiecie co można byłoby z niej zrobić poniżej znajdziecie przepis na pyszną zupę z dyni i soczewicy:)

6 porcji

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 88kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 65kcal

Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 600 g dyni (po obraniu i wypestkowaniu)
- 100 g soczewicy czerwonej
- 1 litr wody
-  1 łyżeczka curry
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz,  papryka słodka w proszku, chilli lub papryka ostra świeża albo w proszku – do smaku

Przygotowanie:
W garnku  na zupę  cebulę, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć – do lekkiego zrumienienia cebuli.  Następnie dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię i dusić aż dynia lekko zmięknie. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz curry. Gotować około 15-20 minut – dynia ma być prawie miękka. Dodać soczewicę i gotować jeszcze około 10 minut (soczewica ma się rozgotować). Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksować blenderem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą do smaku. Podawać z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego (śmietany) i posypać papryką słodką w proszku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację