Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kurczak po meksykańsku

Papryczka chili jest bogatym źródłem witaminy C, jednak podczas obróbki termicznej następuje ogromna utrata tej witaminy, dlatego lepiej jest spożywać paprykę na surowo.

Ma najwięcej kwasu askorbinowego (witaminy C) wśród wszystkich warzyw 
(już 7,5 dkg zielonej papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Dla porównania  tę samą ilość tej witaminy C dostarczy nam 14 dkg cytryn, 12 dkg kiwi lub 17 dkg grejpfruta ). Ostry smak chilli jest spowodowany kapsaicyną, która wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych. Działa ona przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz jest skuteczna w prewencji chorób nowotworowych. Papryka ta działa również pozytywnie na trawienie oraz układ krążenia.


( 4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 600 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 135 kcal

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 8 udek kurczaka,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 425 g pomidorów z puszki w kawałkach,
  • 125 g kukurydzy z puszki
  • 300 g ryżu brązowego


Przygotowanie:
     Olej rozgrzewamy na dużej patelni, mięso oczyszczamy, zdejmujemy skórę i przyrumieniamy z każdej strony, zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnie wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, potem dodajemy sproszkowane chilli i kolendrę. Krótko podsmażamy wszystkie składniki. Następnie wrzucamy na patelnie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki razem z sokiem. Mięso z powrotem przekładamy na patelnię i podgotowujemy w sosie 20 minut, aż będzie ugotowane w środku. Dodajemy kukurydzę i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację