Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Koktajl czekoladowy


Kakao jest znane z wyjątkowego smaku i faktu, że jest bogatym źródłem magnezu, a magnez pełni wiele funkcji w naszym organizmie jest składnikiem potrzebnym do budowy kości i zębów, bierze udział w pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej (kurczliwość mięśni), wspomaga też wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego i spowalnia procesy starzenia. Ale dlaczego najczęściej sięgamy po czekoladę, bądź kakao? Oczywiście, żeby poprawić swój nastrój, szczególnie w stresujących sytuacjach, a to w pewnym stopniu również zasługa magnezu, który działa przeciwstresowo i wpływa na funkcje mózgu. Dlatego w chwilach przygnębienia, spadku formy, przy trudnościach ze skupieniem warto zafundować sobie koktajl czekoladowy...


(1 porcja)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 305 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 105 kcal

Składniki:
  • 200 ml mleka 2% tłuszczu (opcjonalnie mleko roślinne np. sojowe lub ryżowe)
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ banana
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka melasy trzcinowej lub miodu
  • 1 łyżeczka słonecznika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy.


 Opracowano na podstawie książki: Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację