Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Zapiekana rybna z cukinią i mozarellą

Dopiero czwarty dzień remontu, a ja już mam dość, wszystko jest zakurzone, powywracane i tęsknię za porządkiem, ale bardziej za możliwością gotowania w swojej kuchni. Szczęśliwie miałam dziś możliwość zjeść pyszny obiad u mojej przyjaciółki... a ja ciągle myśląc o was wyłudziłam od niej przepis.

(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 280 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 60 kcal

Składniki:
  • 4 filety z soli lub innej chudej ryby
  • 1 opakowanie mozarelli
  • 4 małe cukinie
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz oregano
Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plasterki, układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawami. Na cukinii układamy rybę, posypaną solą i pieprzem, a na niej plastry mozarelli. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 ˚C i zapiekamy rybę przez około 20 minut. W tym czasie pomidory obieramy ze skórki, dusimy na oleju z czosnkiem. Dodajemy do ryby i zapiekamy jeszcze 15 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz