Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Faszerowane liście winogron

Już od dawna "chodziły" za mną gołąbki. Doskonałym zamiennikiem tych tradycyjnych przysmaków, serwowanych w dzieciństwie przez mamę są faszerowane liście winogron. Przy porannej kawie wpadło mi do rąk czerwcowe Moje Gotowanie, gdzie znalazłam przepis, który postanowiłam udoskonalić i zamieścić tutaj. Po weekendowym obżarstwie wielu z nas przyda się lżejszy obiad. 

(6 porcji, czas przygotowania 1 godzina 15 minut)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 220 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: kcal

Składniki:
·         6 łyżek oleju rzepakowego (60g)
·         2 duże cebule (210g)
·         Szklanka brązowego ryżu (180g)
·         Liście winogron (konserwowe) (200g)
·         3 łyżki drobno posiekanej mięty (30g)
·         Łyżka posiekanego koperku (10g)
·         1 ½ łyżki soku z cytryny (15g)
·         Sól, pieprz

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 8 minut. Dodajemy miętę i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany al dente ryż i chwilę dusimy. Liście osączamy, układamy gładką stroną do dołu, łyżką nakładamy porcje ryżu na liście od strony ogonka. Liście zwijamy od strony ogonka, tak aby powstała paczuszka. Układamy w dużym rondlu. Zalewamy 5 łyżkami oleju, szklanką wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyciskamy talerzem, gotujemy ok. 50 minut do momentu odparowania płynu. Podajemy z gęstym jogurtem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz