Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kurczak miodowo – cytrynowy

Często, nie mając pomysłu na obiad przygotowujemy panierowane kotlety z piersi kurczaka. Jest to smak, do którego przywykliśmy, bo tak gotowały też nasze mamy i babcie. Jednak teraz nadszedł czas na zmiany i porzucenie "ciężkiej" kuchni, kojarzącej się ze smacznym pożywieniem, na rzecz "lżejszych" i bardziej wartościowych posiłków. Panierka jest wrogiem osób dbających o smukłą sylwetkę, lub borykających się ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Powiedzmy jej NIE i wybierzymy mięso grillowane, duszone czy pieczone w rękawie. 


(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję:  265 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 100 kcal


Składniki:
·         4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy),
·         2 łyżki płynnego miodu,
·         1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
·         1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny,
·         1 łyżka soku z cytryny,
·         Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Z mięsa odkrawamy widoczny tłuszcz, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy wierzchnią warstwę filetów w szachownicę (należy przy tym uważać, aby nie przekroić mięsa do końca). W miseczce mieszamy miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Filety obtoczone w marynacie smażymy na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz