Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Sałatka orzechowo – jabłkowa:

Remont. Planowanie, ciągłe zmiany koncepcji ze względu na komplikacje, stres... Potrzebuję wsparcia... Stąd pomysł na "pomocną sałatkę". Orzechy doskonale wpływają na pracę mózgu, zwiększając jego sprawność, co będzie wielce przydatne w zaistniałych okolicznościach.
(4porcje)
Składniki:


  •        8 kromek pieczywa razowego (240g)
  •         4 łyżki serka śmietankowego
  •        2 czubate łyżki rzeżuchy
  •        3 jabłka
  •        2 kiwi
  •        4 łyżki orzechów włoskich (40g)
  •        1 łyżka miodu lub melasy trzcinowej



Przygotowanie:

Jabłka i kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Rozkładamy na porcje do oddzielnych miseczek, dodajemy po łyżce orzechów i polewamy miodem lub melasą. Podajemy z 2 kromkami pieczywa razowego posmarowanego cienko serkiem śmietankowym i posypaną rzeżuchą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz