Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Zmrożony mus owocowy

Byłam dziś na wsi u znajomych, gdzie zobaczyłam krzaczki malin uginające się od ilości owoców, które aż prosiły się o przygotowanie z nich czegoś pysznego. Pogoda nie sprzyja włączaniu piekarnika dlatego ciasto było złym pomysłem, za to każdy miał ochotę na coś zimnego, co przyniesie ochłodzenie w ten upalny dzień. Tak oto powstał pomysł na zmrożony mus owocowy... 

(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 135 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 80kcal

Składniki:

  • 2 banany 
  • 200g malin
  • 200g borówek amerykańskich lub jagód 
  • 2 łyżki miodu 


Przygotowanie:

Owoce zmiksować  z miodem na gładką masę. Przelać do pucharków i wstawić do zamrażalnika na 15 minut

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz