Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kurczak z szałwią i ryżem


Roślina, którą użyłam do przygotowania dzisiejszego obiadu, jak sama jej nazwa wskazuje (łac. salvare oznacza uzdrawiać) ma leczyć. Szałwia doskonale sprawdza się nie tylko w kosmetyce dzięki olbrzymiej zawartości związków czynnych o dobroczynnym działaniu na skórę (m.in. olejki eteryczne, flawonoidy, fitohormony). Odnajduje się też ona doskonale w kuchni. Stosowanie jej do różnego rodzaju dań poprawi smak potraw, ale również stan naszego zdrowia. Roślina ta ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i osłaniające. Pomaga w walce z dolegliwościami miesiączkowymi, gdyż działa rozkurczowo. Ponadto ogranicza wahania nastrojów, co jest istotne nie tylko dla pań ciężko przechodzących miesiączkę, ale również dla ich otoczenia;) Szałwia wspiera procesy trawienne naszego organizmu, przychodzi z pomocą w leczeniu niestrawności czy wzdęć. Warto dodać kilka aromatycznych listków do naszych potraw.

(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 440 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 70 kcal

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 pokrojony w plasterki seler naciowy
  • 2 pokrojone w kostkę marchewki
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • 2 pojedyncze filety  z piersi kurzej
  • 3 woreczki brązowego ryżu (2,5 szklanki)
  • 400 g pomidorów z puszki w kawałkach
  • 2 cukinie pokrojone w plastry
  • Odrobina tabasco
  • Sól i pieprz
  • Świeże listki szałwii do dekoracji


Przygotowanie:
Do dużego garnka wrzucamy cebulę, czosnek, seler, marchew, i gałązki szałwii. Zalewamy wszystko bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 5 minut. Filet z kurczaka kroimy na 2,5 cm kawałki, dodajemy do warzyw w garnku. Pod przykryciem gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy ryż i kostki pomidorów. Przyprawiamy tabasco, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Dodajemy cukinię i już bez pokrywki gotujemy ok. 10 minut, aż ryż będzie miękki. Mieszamy od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia i wyrzucamy gałązki szałwii.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz