Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kolorowe szaszłyki

Ostatnimi czasy co raz większą popularność zdobywa bulgur. To jedna z najstarszych kasz, którą uzyskuje się z pszenicy durum. Charakteryzuje się ona dużą zawartością białka i nieznaczną ilością tłuszczu. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków. Dzięki dużej zawartości błonnika (zawiera go więcej niż inne produkty zbożowe) uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas po jej spożyciu, a także wpływa na regulację procesów trawienia i zapobiega zaparciom. Jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza i fosforu. 

4 porcje

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 485 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 150 kcal

Składniki:
·         3 łyżki drobnej kaszki bulgur,
·         350 g chudego mielonego mięsa wołowego,
·         1 bardzo drobno posiekana cebula,
·         1 łyżka keczupu,
·         Sól, pieprz,
·         1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki,
·         8 pomidorków koktajlowych,
·         8 małych pieczarek,
·         Olej rzedo smarowania,
·         8 małych bułek pełnoziarnistych do podania.

Przygotowanie:

Kaszę bulgur wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Moczymy przez 20 minut, odcedzamy i studzimy. Następnie mieszamy dokładnie w misce z mielonym mięsem, cebulą, keczupem i natką. Doprawiamy solą i pieprzem.  Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki jednakowej wielkości i wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Mięsne kuleczki na przemian z małymi wiśniowymi pomidorkami i pieczarkami nadziewamy na szpadki. Szaszłyki smarujemy olejem i opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku, aż mięso będzie upieczone. Szaszłyki odwracamy w równych odstępach czasu, smarując mięso olejem, aby nie wyschło. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz