Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Domowa chałwa

Jeżeli zastanawiacie się co słodkiego moglibyście zrobić dla siebie i najbliższych niedużym kosztem i wkładając w to niewiele pracy polecam Wam chałwę. Jest ona nie tylko smaczna, ale posiada mnóstwo wartościowych dla naszego organizmu składników. Nasiona sezamu to małe, niepozorne ziarenka, a dają tyle dobroci! Pomaga on obniżyć poziom złego cholesterolu (chroniąc przed chorobami serca), wspomaga procesy metaboliczne, wspiera działanie układu nerwowego i krwionośnego, ma korzystny wpływ na wygląd skóry, a dzięki  zawartości substancji przeciwutleniających zapobiega nowotworom (szczególnie prostaty u mężczyzn) oraz spowalniają procesy starzenia organizmu. Zatem możemy jednocześnie dbać o zdrowie i zajadać smakołyki. 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 265 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 530 kcal

Składniki:

  • 300g sezamu
  • ½ szklanki miodu

Przygotowanie:

Sezam podprażamy na suchej patelni, tak aby się nie przypalił. Studzimy. Blenderujemy na gładką masę i łączymy z miodem. Nadajemy kształt batonu i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz