Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Bruschetta

Dzisiaj rozpoczynam remont, co oznacza, że przez najbliższy czas będę mogła jedynie pomarzyć o ciepłym, domowym posiłku...  Dlatego też, na otarcie łez, przygotowałam na śniadanie tosty na ciepło. Dzielę się przepisem:)
Składniki:
  • 2 podpieczone kromki chleba razowego
  • 1 pomidor
  • 10 oliwek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  •  Sól morska, pieprz, ½ ząbka czosnku, bazylia

Przygotowanie:
Pomidor i oliwki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy oliwę, przyprawy i mieszamy, następnie nakładamy na grzankę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz