Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Orzeźwiające smoothie z mango

Kupiłam niedawno nowy blender, bo poprzedni odmówił już posłuszeństwa i dziś nadszedł czas, żeby go wypróbować, bo na to upalne popołudnie konieczny był jakiś orzeźwiający napój. Jeżeli ktoś ma problem z wypiciem zielonej herbaty to w tej postaci na pewno ją pokocha. 

(2 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 102kcal

Składniki: 

  • 1/2 dużego banana 
  • 1/2 dużego mango
  • sok z jednej limonki
  • 3/4 szklanki zimnej zielonej herbaty
  • kostki lodu
  • plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie: Miksujemy razem owoce, dodajemy zieloną herbatę i sok z limonki. Podajemy z kostkami lodu i plasterkiem limonki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz