Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Caprese

Pomimo panującego w moim mieszkaniu chaosu, musiałam znaleźć kąt na przygotowanie posiłku. Jeść trzeba. Z racji ograniczonego sprzętu nie mogło to być nic wyszukanego, jednak nie odjęło to smakowitości mozzarellki, która nigdy nie zawodzi:) 

(1 porcja)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 275 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 190 kcal


 Składniki:

  • ½ kulki mozzarelli,
  • 4 grube plastry pomidora (ok. 70 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • Bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie:
Mozzarellę i pomidora tniemy w kostkę i polewamy oliwą z przyprawami. Posypujemy pestkami dyni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz