Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Zdrowa sałatka z tuńczykiem

Zawsze, kiedy wybieram się głodna i zmęczona do sklepu z bliżej niewyjaśnionych mi przyczyn sięgam po puszkę rybek. Tym razem także nie było niespodzianki - w moim koszyku pojawił się tuńczyk. Polecam na kolację szybką, zdrową i bardzo smaczną sałatkę. Jeśli lubicie ryby na pewno i Wam przypadnie do gustu:)

Składniki:
·    Pół puszki tuńczyka w sosie własnym  (ok. 60g),
·        Pół szklanki groszku konserwowego (ok. 75g),
·         2 gałązki świeżej melisy,
·        2 nieduże ogórki konserwowe (ok. 80 g),
·         1 mała cebulka (ok. 40 g),
·         2 łyżki jogurtu naturalnego  (ok. 10 g),
·         1 łyżka oleju rzepakowego
·         Pieprz, sól, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Tuńczyka rozdrabniamy, ogórki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy groszek i melisę. Jogurt łączymy z olejem, doprawiamy do smaku i zalewamy nim składniki sałatki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz