Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pieczone placki ziemniaczane

My, Polacy, kochamy ziemniaki. Zajadamy się ze smakiem zwykłym puree, frytkami czy plackami ziemniaczanymi. Każdy z tych wariantów koniecznie musi być zalany lub usmażony w głębokim  tłuszczu. Nic dziwnego, w końcu tłuszcz jest nośnikiem smaku. Wiadomo jednak, że produkty bogatotłuszczowe nie są korzystne dla naszego zdrowia. Nie musimy zupełnie rezygnować z ulubionych potraw. Wystarczy, że  delikatnie je "odchudzimy". Oto propozycja na placki ziemniaczane z sosem w wesji light;)


(około 20sztuk)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 sztukę: 53 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 80kcal

Na placki:
  • 10 dużych ziemniaków (1000g)
  • 1 cebula (100g)
  • 1 ząbek czosnku (5g)
  • Garść liści świeżego majeranku
  • 1 małe jajko (50g)
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy do wysmarowania blachy (10g)

Na sos:
  • 1 jogurt naturalny (150g)
  • 1 łyżeczka chrzanu (5g)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane (nie za duże) i smarujemy z wierzchu olejem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut. Przygotowujemy sos – mieszamy jogurt z chrzanem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz