Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Sałatka z buraczków

Od dawien dawna burak cieszy się dużym uznaniem. Nasze babcie i mamy wkładały nam do głów jak zdrowe jest to warzywo. Czy słusznie? Jak najbardziej! Dzięki zawartym w burakach antocyjanom wspieramy nasz układ odpornościowy, starzejemy się w wolniejszym tempie oraz przeciwdziałamy nowotworom. Jedząc buraki wzmacniamy nasz układ krwionośny, gdyż właśnie dzięki tym barwnikom następuje znaczne zwiększenie przyswajalności tlenu przez komórki. Są świetne m.in.  dla osób chorych na anemię, niedokrwistość, białaczkę. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B pomagają osobom z depresją czy zaburzeniami snu, zmniejszając napięcie nerwowe. Wzmagają koncentrację, pamięć i refleks. Buraki powinny znaleźć się w naszych jadłospisach również ze względu na to, że obfitują w kwas foliowy, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, oraz cholesterol.

(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 350 kcal

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 105 kcal
Składniki:
  •          5 małych buraków (ok. 500 g)
  •          2 twarde jabłka
  •          2 czerwone cebule
  •          100 g sera feta
  •          2 garści orzechów włoskich (60g)
  •          3 łyżki oliwy z oliwek
  •          3 łyżki octu balsamicznego
  •          1 łyżka miodu
  •          sól, pieprz 

Przygotowanie:
Buraczki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i obieramy. Kroimy w półksiężyce, dodajemy jabłka, skrapiamy octem balsamicznym. Cebule obieramy, kroimy w talarki i sparzamy wrzątkiem. Ostudzoną cebulę dodajemy do buraków i jabłek, mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. Z oliwy i miodu przygotowujemy dressing, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną sałatkę polewamy dressingiem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz