Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pikantne krewetki

Bardzo dawno na moim stole nie gościły owoce morza. Dzisiaj postanowiłam  nadrobić zaległości. Owoce morza przyrządzone w odpowiedni sposób smakują wybornie, a ponadto są skarbnicą wielu wartościowych składników! Zawierają witaminy B1, B2, B12, PP, jak również składniki mineralne takie jak magnez, cynk, żelazo, wapń i jod. Są źródłem wartościowego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Także osoby będące na diecie bez problemu mogą po nie sięgać, gdyż są produktem niskokalorycznym (krewetki dostarczają po ugotowaniu około 100 kcal/100 g)
Powinny unikać ich jednak ludzie na nie uczuleni, oraz cierpiący na dnę moczanową, ze względu na obecne w nich puryny podwyższające poziom kwasu moczowego we krwi.

(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 175 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 70 kcal
Składniki:
·         1 łyżki oleju rzepakowego,
·         1 cebula,
·         2 zgniecione ząbki czosnku,
·         1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego,
·         400 g pomidorów z puszki w kawałkach,
·         1 łyżka pasty z suszonych pomidorów,
·         1 łyżka brązowego cukru,
·         1 łyżka drobno siekanej bazylii,
·         450 g krewetek królewskich bez skorupek,
·         Sól, pieprz.
Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i wrzucamy razem z czosnkiem na rozgrzany tłuszcz, cały czas mieszając smażymy przez około 2-3 minuty. Dodajemy nasiona kminu rzymskiego i smażymy razem przez około minutę. Dodajemy  pomidory, pastę z suszonych pomidorów i cukier. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez 10 minut. Wrzucamy krewetki oraz bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zwiększamy ogień i smażymy wszystko razem 2-3 minuty, aż krewetki będą dobre. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz