Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Roladki z soli i łososia

Ryby są bardzo ważną częścią naszej diety i powinniśmy dbać o to, żeby jak najczęściej pojawiały się na naszych stołach. Dlaczego? Na pewno pamiętacie kampanię reklamową, której hasło brzmiało "Ryba wpływa na wszystko". Wydaje się być trochę przesadzone? Może...ale ryby są na prawdę bardzo wartościowe, ponieważ zawierają pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, witaminę D, składniki mineralne (m.in. jod, selen, fluor, magnez, wapń), a co najważniejsze są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Głównym obszarem działania kwasów omega-3 jest układ krwionośny: mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, wpływają na normalizację ciśnienia krwi, zmniejszają stężenie triglicerydów w osoczu krwi. Ponadto mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe, hamują rozwój cukrzycy typu II, a także korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci... Czy na pewno hasło jest przesadzone? ;) 

4 porcje

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 220 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 100 kcal

Składniki:
  • 7 łyżek bułki tartej (60g)
  • ½ łyżeczki startej skórki limetki,
  • 1 łyżka soku z limetki, (7g)
  • 4 łyżki niskotłuszczowego twarożku, (60g)
  • 4 filety soli ( 125 g każdy),
  • 60 g wędzonego łososia,
  • 150 ml świeżego wywaru rybnego,
  • Mały kubeczek  jogurtu naturalnego, (150g)
  • Pęczek posiekanego koperku.

Do podania:
  • Gotowane na parze sezonowe warzywa.
  • Cząstki limetki.


Przygotowanie:

Bułkę tartą mieszamy ze skórką i sokiem z limetki, twarożkiem i ziołami na krem. Jeśli filety soli nie będą obrane ze skóry należy ją zdjąć (naciąć ją na końcu ogona, tak aby oddzielić od mięsa, napiąć skórę trzymając za jej koniec i nożem ściągnąć mięso ze skóry.)Filety przepoławiamy wzdłuż, paseczki wędzonego łososia kładziemy na soli . Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Każdy paseczek łososia smarujemy 1/8 nadzienia i dociskamy. Filety zwijamy w ruloniki. Gotowe roladki układamy w formie na zapiekanki zawiniętym końcem do dołu, zalewamy wywarem i pieczemy 15 minut. Łopatką wykładamy roladki, sos z pieczenia ryby przelewamy na patelnie, dodajemy jogurt, koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Roladki podajemy z sosem jogurtowym, kawałkami limetki i warzywami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz