Ryby są bardzo ważną częścią naszej diety i powinniśmy dbać o to, żeby jak najczęściej pojawiały się na naszych stołach. Dlaczego? Na pewno pamiętacie kampanię reklamową, której hasło brzmiało "Ryba wpływa na wszystko". Wydaje się być trochę przesadzone? Może...ale ryby są na prawdę bardzo wartościowe, ponieważ zawierają pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, witaminę D, składniki mineralne (m.in. jod, selen, fluor, magnez, wapń), a co najważniejsze są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Głównym obszarem działania kwasów omega-3 jest układ krwionośny: mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, wpływają na normalizację ciśnienia krwi, zmniejszają stężenie triglicerydów w osoczu krwi. Ponadto mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe, hamują rozwój cukrzycy typu II, a także korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci... Czy na pewno hasło jest przesadzone? ;)
4 porcje
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 220 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 100 kcal
Składniki:
- 7 łyżek bułki tartej (60g)
- ½ łyżeczki startej skórki limetki,
- 1 łyżka soku z limetki, (7g)
- 4 łyżki niskotłuszczowego twarożku, (60g)
- 4 filety soli ( 125 g każdy),
- 60 g wędzonego łososia,
- 150 ml świeżego wywaru rybnego,
- Mały kubeczek jogurtu naturalnego, (150g)
- Pęczek posiekanego koperku.
Do podania:
- Gotowane na parze sezonowe warzywa.
- Cząstki limetki.
Przygotowanie:
Bułkę tartą mieszamy ze skórką i sokiem z limetki, twarożkiem i ziołami
na krem. Jeśli filety soli nie będą obrane ze skóry należy ją zdjąć (naciąć ją
na końcu ogona, tak aby oddzielić od mięsa, napiąć skórę trzymając za jej
koniec i nożem ściągnąć mięso ze skóry.)Filety przepoławiamy wzdłuż, paseczki
wędzonego łososia kładziemy na soli . Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Każdy
paseczek łososia smarujemy 1/8 nadzienia i dociskamy. Filety zwijamy w
ruloniki. Gotowe roladki układamy w formie na zapiekanki zawiniętym końcem do
dołu, zalewamy wywarem i pieczemy 15 minut. Łopatką wykładamy roladki, sos z
pieczenia ryby przelewamy na patelnie, dodajemy jogurt, koperek, doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Roladki podajemy z sosem
jogurtowym, kawałkami limetki i warzywami.
Komentarze
Prześlij komentarz