Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pożywne placuszki bananowe z owocami

Dziś niedziela, nie trzeba biec do pracy, można dłużej pospać, ale i przygotować  śniadanko na ciepło. Mój typ na dziś to placuszki bananowe, są szybkie do zrobienia, bardzo sycące i do tego niezwykle dobre! 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 314kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 143kcal

Składniki:

  • 1 banan 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych 

Przygotowanie:

Banan ugnieść, dodać roztrzepane jajko i mąkę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę mleka, a w razie gdy będzie zbyt rzadka trochę więcej mąki. Smażyć na patelni beztłuszczowej z obu stron do zrumienienia. Podawać z owocami sezonowymi.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz