Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kurczak z granatem

Granat jest owocem, który nie gości często na naszych stołach. A szkoda! Owoc ten obfituje w substancje przeciwutleniające, zapobiegające niszczeniu komórek oraz powstawaniu nowotworów (m.in. raka płuc, prostaty, wątroby). Jest on doskonały dla osób pracujących umysłowo, korzystnie wpływa na samopoczucie i nastrój. Owoc granatu wspiera także pracę układu krwionośnego, usprawniają przepływ krwi w mięśniu serca, poprawiając elastyczność żył  i obniżając poziom cholesterolu LDL.
(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 230 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 105 kcal
 Składniki:
·         3 łyżki oleju,
·         3 pojedyncze pokrojone na 5 cm kawałki fileta z kurczaka,
·         Pokrojony w małe patyczki świeży 3,5 cm korzeń imbiru,
·         2 łyżki rozgniecionych ziaren miąższu świeżego
granatu,
·         ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
·         1 łyżeczka garam masali,
·         2 pokrojone w krążki zielone papryczki chilli,
·         ½ łyżeczki soli,
·         4 łyżki soku z cytryny,
·         Starta skórka z 1 cytryny,
·         6 łyżek świeżo siekanej kolendry,
·         Pół szklanki wody
Przygotowanie:

Olej podgrzać w woku lub na dużej patelni i podsmażyć na niej mięso z kurczaka na złotobrązowy kolor. Odstawić na bok. Do woka wrzucić czosnek, imbir, ziarna granatu i mieszając rumienić przez minutę, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodać kurkumę, garam masalę i chilli, cały czas mieszając. Do składników na patelni dodać mięso, sól, sok z cytryny, kolendrę oraz bulion i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, stopniowo zmniejszać ogień i gotować 10-15 minut aż mięso będzie miękkie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz