Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Chilli con carne (lekko pikantne z wołowiną)

Codziennie spożywamy różne produkty białkowe. Z mięs na naszych stołach najczęściej ląduje drób, ze względu na cenę, ale również wzrastającą samoświadomość i przywiązywanie wagi do wyglądu zewnętrznego, jak i stanu zdrowia. Mięso czerwone wolno spożywać 3-4 razy w miesiącu, gdyż po spożyciu produktów wysokotłuszczowych, obfitujących w cholesterol, w naszym organizmie powstaje niebezpieczny  aminokwas-homocysteina. Homocysteina gromadzi się we krwi i stanowi czynnik powstawania zmian miażdżycowych czy choroby niedokrwiennej serca. Najchudszym gatunkiem mięsa czerwonego jest wołowina, mająca wiele zalet. W swoim składzie zawiera m.in. sprzężony kwas linolowy, który pomaga tracić na wadze zbędne kilogramy. Zatem, powinna ona od czasu do czasu znaleźć się w naszym jadłospisie.

( 3 porcje)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 395 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 80 kcal

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli 
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 450 g mielonej chudej wołowiny 
  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g) 
  • 1 kostka bulionu wołowego 
  • 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę 
  • 5 suszonych pomidorów 
  • 1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy

Przygotowanie:

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i zeszklamy cebulę, dodajemy czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez 1 minutę. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniamy ją z każdej strony. Dodajemy pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełniamy wodą). Dodajemy bulion wołowy i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem. Przykrywamy i gotujemy przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodajemy paprykę i suszone pomidory i gotujemy pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy fasolę i chwilę razem gotujemy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz