Codziennie spożywamy różne produkty białkowe. Z mięs na naszych stołach najczęściej ląduje drób, ze względu na cenę, ale również wzrastającą samoświadomość i przywiązywanie wagi do wyglądu zewnętrznego, jak i stanu zdrowia. Mięso czerwone wolno spożywać 3-4 razy w miesiącu, gdyż po spożyciu produktów wysokotłuszczowych, obfitujących w cholesterol, w naszym organizmie powstaje niebezpieczny aminokwas-homocysteina. Homocysteina gromadzi się we krwi i stanowi czynnik powstawania zmian miażdżycowych czy choroby niedokrwiennej serca. Najchudszym gatunkiem mięsa czerwonego jest wołowina, mająca wiele zalet. W swoim składzie zawiera m.in. sprzężony kwas linolowy, który pomaga tracić na wadze zbędne kilogramy. Zatem, powinna ona od czasu do czasu znaleźć się w naszym jadłospisie.
( 3 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1
porcję: 395 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 80
kcal
Składniki:
- 1
łyżka oleju rzepakowego
- 1
duża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2
ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1
łyżeczka przyprawy chilli
- 1
łyżeczka przyprawy kmin
rzymski (kumin) w proszku
- 1
łyżeczka suszonego oregano
- 450
g mielonej chudej wołowiny
- 1/2
puszki pokrojonych pomidorów bez
skórek (200 g)
- 1
kostka bulionu wołowego
- 1
duża czerwona papryka,
bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
- 5 suszonych pomidorów
- 1
puszka czerwonej fasoli “kidney”
w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy
Przygotowanie:
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej
i zeszklamy cebulę, dodajemy czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i
mieszając smażymy przez 1 minutę. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę,
mieszając zrumieniamy ją z każdej strony. Dodajemy pomidory z zalewą i pół
puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełniamy wodą). Dodajemy
bulion wołowy i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem. Przykrywamy
i gotujemy przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodajemy
paprykę i suszone pomidory i gotujemy pod przykryciem aż papryka będzie prawie
miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy
fasolę i chwilę razem gotujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz