Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Halibut z czerwoną cebulą

Kilka dni temu przytoczyłam jeden argument przemawiający za spożywaniem ryb, dzisiaj czas rozwinąć kolejną kwestię - witamina D. Co prawda jest produkowana w naszym organizmie z cholesterolu pod wpływem promieni słonecznych, ale jedynie latem udaje nam się w ten sposób zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. A co w kolejnych porach roku? Tu przychodzą nam z pomocą ryby, które są bogatym i głównym źródłem tej witaminy. A jest nam ona niezbędna przy wchłanianiu wapnia i fosforu, mineralizacji kości i utrzymaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej. Pogoda co raz mniej będzie nam sprzyjać w produkcji tej witaminy, więc sami musimy się zatroszczyć o jej dostarczenie... 

4 porcje

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 278 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 105 kcal

Składniki:
·         1 łyżeczka oleju rzepakowego,
·         4 steki z halibuta bez skóry, 175g każdy,
·         ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej (5g) wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody,
·         2 łyżki świeżo siekanego szczypiorku,
·         Sól i pieprz,

Smak cebulowy:
·         2 czerwone cebule,
·         6 szalotek,
·         1 łyżka soku z cytryny,
·         2 łyżeczki oleju rzepakowego,
·         2 łyżki czerwonego octu winnego,
·         2 łyżeczki cukru,
·         150 ml świeżego bulionu rybnego.

Przygotowanie:

Do przygotowania smaku obieramy cebule i szalotki. Kroimy je w cienkie talarki. Wrzucamy do miseczki i mieszamy z sokiem z cytryny. Olej rozgrzewamy na patelni i dusimy na niej przez 2 minuty cebulę i szalotki. Dodajemy ocet i cukier, gotujemy przez 2 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 8-10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Olej rozgrzewamy na patelni, wykładamy steki rybne lekko dociskając. Rybę smażymy na małym ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Przekładamy rybę na papierowy ręcznik. Mąkę z wodą dodajemy do sosu i mieszając zagotowujemy, tak aby sos zgęstniał. Na cebuli z sosem układamy halibuta. Przybieramy szczypiorkiem i pieprzem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz