Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Spagetti a'la Boulogne

Uwielbiam kuchnię włoską, w szczególności makarony w różnych odsłonach. Dzisiaj gotujemy spaghetti, czyli makaron, mięso, pomidory i seler naciowy, którego właściwości po krótce przybliżę. Nasiona selera mają działanie uspokajające, przeciwkonwulsyjne oraz przeciwzapalne. Stosowano je dawniej w leczeniu problemów żołądkowo - jelitowych, wzdęć, niestrawności. Badania naukowe udowodniły skuteczność oleju z nasion selera w walce z nadciśnieniem. Przypuszcza się, że seler przynosi ulgę w bólach artretycznych oraz reumatycznych. Picie soku z naci selera i marchwi spowoduje oczyszczenie organizmu z toksyn oraz wspomoże nasz układ odpornościowy. Seler jest warzywem dostarczającym niewielu kalorii, odznaczającym się niskim indeksem glikemicznym oraz o działaniu moczopędnym, co pozwala tracić zbędne kilogramy... 

(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 520 kcal

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 130 kcal

Składniki:
  • 300 g razowego spaghetti,
  • 600 g chudego mięsa drobiowego,
  • 1 marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 mała puszka pomidorów,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeże oregano,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:
Kroimy czosnek i seler naciowy, ścieramy marchew. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, chwilę podsmażamy, tak by olej nabrał smaku czosnku, a następnie wyjmujemy go z oleju. Na olej wrzucamy warzywa i drobno pokrojone mięso z piesi kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem  i podsmażamy cały czas dobrze mieszając. Do mięsa z warzywami dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy liście świeżego oregano. Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy go w lekko osolonej wodzie al dente. Mieszamy w garnku makaron z sosem. Wykładamy porcję na talerz, posypujemy świeżymi listkami oregano. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz