Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Sałatka z awokado

Awokado jest owocem wysokokaloryczny, jednak możemy mu to wybaczyć ze względu na obfitość cennych składników w nim zawartych. Spożywanie go w odpowiednich ilościach będzie wykazywało dobroczynne działanie na nasz organizm. Wysoka zawartość witaminy E w połączeniu z kwasami Omega-3 ma potwierdzone działanie w prewencji Alzheimer’a. Kwasy tłuszczowe obecne w składzie tego owocu wspierają pracę serca (obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów,  przy jednoczesnym wzroście poziomu cholesterolu frakcji HDL).  Spożywanie awokado ma korzystne działanie na  nasz narząd wzroku (dzięki luteinie), działa hipotensyjnie (potas + kwasy Omega-3), przeciwzapalnie (fitozwiązki) oraz opóźnia procesy starzenia organizmu (glutation).
(1 porcja)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 380 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 90 kcal

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado (ok. 140 g),
  • 2  średnie pomidory (ok. 260 g),
  • Garść świeżych liści bazylii,
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (ok. 10 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 10 g)
  • Dowolne zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy. Awokado i pomidory kroimy, posypujemy orzeszkami i bazylią oraz zalewamy sosem z octu, oliwy i ulubionych przypraw

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz