Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Mini szarlotki

Nadchodzi weekend, a w weekend wypada zjeść coś słodkiego... W ramach patriotyzmu postawiłam dzisiaj na jabłka. Mini szarlotki są świetnym pomysłem na niedzielne drugie śniadanie i rewelacyjnie komponują się ze świeżo parzoną kawą...

Wartość energetyczna w 100 g: 160 kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (150 g): 240 kcal


Składniki:na masę jabłeczną: 
  • 1kg jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka masła
na ciasto: 
  • 1 szklanka otrąb owsianych 
  • 1 szklanka mielonych migdałów 
  • ¼ szklanki cukru 
  • 50g masła

    Przygotowanie:
    Jabłka obieramy i kroimy w cienkie cząstki. Na łyżeczce masła przesmażamy pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.  Kokilki smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy otrębami owsianymi. W dużej misce mieszamy mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełniamy kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy na to ciasto. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut 

    Komentarze

    Popularne posty z tego bloga

    Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

    Pożywne tosty orkiszowe

    Jamajski miszmasz