Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kasza jaglana na śniadanie

Co dziś na śniadanie? Owsianka, kanapki, omlet? To wszystko już jest nudne... Czas na coś innego. Bardzo fajnym pomysłem na pełnowartościowe śniadanie jest kasza jaglana z owocami suszonymi i orzechami. Kasz jaglana jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Spośród produktów zbożowych jest jednym z niewielu o charakterze zasadotwórczym, przez co powinna jak najczęściej pojawiać się w naszym jadłospisie. Szczególnie ważna jest dla sportowców, u których podczas intensywnych treningów wytwarzają się ogromne ilości wolnych rodników. Ma działanie przeciwwirusowe, pomaga leczyć stan zapalny błon śluzowych, przez co jest doskonałym domowym lekarstwem na katar. Ważnym jej składnikiem jest również krzemionka, która doskonale wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. 

6 porcji

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 417kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 383kcal

Składniki:
  •          szklanka kaszy jaglanej
  •          garść suszonych moreli
  •          garść orzechów włoskich
  •          garść orzechów laskowych
  •          garść rodzynek (fig, daktyli, co kto lubi)
  •          łyżka masła klarowanego
  •          łyżka prażonych migdałów
  •          szczypta soli
  •          2,5-3 szklanki wody
  •          2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Lekko podprażamy kaszę, dodajemy owoce i orzechy, zalewamy 2,5 szklankami wody, solimy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy łyżkę masła, polewamy miodem, posypujemy prażonymi migdałami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz