Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Dorsz po hindusku

Miałam dziś ochotę na coś na prawdę wyjątkowego, a muszę się wam przyznać, że od jakiegoś czasu kuchnia wschodnia mnie zachwyca. I tak właśnie w moje ręce wpadł przepis na dorsza po hindusku. Różnorodne przyprawy nie tylko nadają wyjątkowy smak potrawie, ale również wywierają dobroczynne działanie na nasz organizm. I tak na przykład kurkuma wspomaga pracę układu trawiennego, łagodzi niestrawność żołądka, ponadto ma działanie przeciwzapalne, a pieprz wpływa na jej lepsze przyswajanie... 

4 porcje

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 220 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 67 kcal

Składniki:
·         3 łyżki oleju rzepakowego,
·         4 filety z dorsza o grubości około 2,5 cm,
·         Sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
·         1 drobno posiekana cebula,
·         2 zgniecione ząbki czosnku,
·         1 pokrojona w kostkę czerwona papryka,
·         1 łyżeczka mielonej kolendry,
·         1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
·         1 łyżeczka kurkumy,
·         ½ łyżeczki garam masali,
·         400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki bez skórki,
·         150 ml mleczka kokosowego,
·         1-2 łyżki świeżo siekanej kolendry lub natki pietruszki.

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy na dużej patelni i podsmażamy na nim filety z obu stron, ale nie za długo, aby się nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i przyprawy. Smażymy przez 2 minuty cały czas mieszając, dodajemy pomidory i wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Rybę dodajemy do warzyw na patelni i gotujemy w nich około 8 minut, aż będzie gotowa. Rybę ponownie zdejmujemy z patelni, wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy siekaną kolendrę lub natkę pietruszki i podgrzewamy powoli. Filety polewamy gotowym sosem i podajemy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz