Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Grillowane piersi z kurczaka z dodatkami

Ze względu na sezon grillowy wrzucam dzisiaj kilka propozycji na przyrządzenie smacznego kurczaka. Zastąpmy tłustą kiełbasę czy karkówkę, chudym, soczystym kurczakiem.  Pamiętajcie, że warzywa z rusztu, także smakują wybornie. Niedzielny wieczór ze znajomymi wcale nie musi zaowocować dodatkowymi centymetrami. Przygotowałam różne propozycje marynat jak również sosów, żeby grillowanie nigdy nie było nudne;)

(4 porcje, czas przygotowania: 30 minut)

Składniki:
  •          4 oczyszczone pojedyncze piersi z kurczaka (600kcal)


Marynata sojowo-imbirowa: (339kcal)
  •          3 łyżki oleju rzepakowego
  •          2 łyżki sosu sojowego
  •          1 łyżka brązowego cukru
  •          4 łyżki soku z cytryny
  •          Łyżeczka tartego świeżego imbiru
  •          Zgnieciony ząbek czosnku


Marynata jogurtowa: (133kcal)
  •          4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  •          1 łyżka oleju rzepakowego
  •          1 łyżeczka brązowego cukru
  •          1 łyżeczka kuminu
  •          1 łyżeczka suszonej kolendry
  •          Pieprz Cayenne
  •          Gruba sól


Marynata pomidorowa: (233kcal)
  •          3 łyżki ketchupu
  •          1 łyżka oleju rzepakowego
  •          3 łyżki sosu Worcestershire
  •          2 średnie cebule
  •          Trochę sosu chilli lub tabasco
  •          1 łyżeczka miodu płynnego


Sos orzechowy (do kurczaka z marynaty jogurtowej):
  •          1 szklanka mleka kokosowego
  •          1 łyżeczka brązowego cukru
  •          1 łyżeczka zielonej pasty curry
  •          1 czubata łyżka masła orzechowego
  •          1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
  •          Sok z jednej limonki
  •          1 łyżka sosu rybnego

Przygotowanie:
Do garnuszka dajemy mleko kokosowe, cukier, pastę curry, sos rybny i redukujemy na małym ogniu przez 15 minut. Lekko studzimy, mieszamy z masłem orzechowym, orzechami i sosem. Zostawiamy do ostygnięcia.


Sos mango (do kurczaka z marynaty sojowo-imbirowej):
  •          Miąższ z dwóch dojrzałych mango
  •          Sok z dwóch pomarańczy
  •          Sok z jednej limonki
  •          3 łyżki posiekanej cebuli dymki
  •          2 łyżki posiekanej bazylii
  •          1 łyżeczka posiekanej marynowanej zielonej papryki jalapeno
  •          Sól, pieprz

Przygotowanie: Mango miksujemy pulsacyjnie z sokiem z pomarańczy, sokiem z limonki i solą do smaku. Łączymy z dymką, bazylią i papryką. Schładzamy.

Sos salsa (do kurczaka z marynaty pomidorowej):
  •          Posiekany miąższ z dużego dojrzałego awokado
  •          Sok z jednej cytryny
  •          ½ oczyszczonego świeżego ananasa
  •          Dojrzały mięsisty pomidor bez skóry i pestek
  •          Posiekana cebula dymka
  •          Strąk chilli
  •          Łyżka posiekanej kolendry
  •          Tabasco
  •          Sól, pieprz

Przygotowanie:Awokado mieszamy z sokiem z cytryny, posiekanym ananasem, pomidorem, wypestkowanym chilli i dymką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco. Schładzamy. Przed podaniem mieszamy z kolendrą.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz