Ze względu na sezon grillowy wrzucam dzisiaj kilka propozycji na przyrządzenie smacznego kurczaka. Zastąpmy tłustą kiełbasę czy karkówkę, chudym, soczystym kurczakiem. Pamiętajcie, że warzywa z rusztu, także smakują wybornie. Niedzielny wieczór ze znajomymi wcale nie musi zaowocować dodatkowymi centymetrami. Przygotowałam różne propozycje marynat jak również sosów, żeby grillowanie nigdy nie było nudne;)
(4 porcje, czas przygotowania: 30 minut)
Składniki:
- 4 oczyszczone pojedyncze piersi z kurczaka
(600kcal)
Marynata sojowo-imbirowa: (339kcal)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- Łyżeczka tartego świeżego imbiru
- Zgnieciony ząbek czosnku
Marynata jogurtowa: (133kcal)
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- Pieprz Cayenne
- Gruba sól
Marynata pomidorowa: (233kcal)
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 2 średnie cebule
- Trochę sosu chilli lub tabasco
- 1 łyżeczka miodu płynnego
Sos orzechowy (do kurczaka z marynaty jogurtowej):
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
- Sok z jednej limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
Przygotowanie:
Do garnuszka dajemy mleko kokosowe, cukier, pastę curry, sos
rybny i redukujemy na małym ogniu przez 15 minut. Lekko studzimy, mieszamy z
masłem orzechowym, orzechami i sosem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Sos mango (do kurczaka z marynaty sojowo-imbirowej):
- Miąższ z dwóch dojrzałych mango
- Sok z dwóch pomarańczy
- Sok z jednej limonki
- 3 łyżki posiekanej cebuli dymki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanej marynowanej zielonej
papryki jalapeno
- Sól, pieprz
Przygotowanie: Mango miksujemy pulsacyjnie z sokiem z
pomarańczy, sokiem z limonki i solą do smaku. Łączymy z dymką, bazylią i
papryką. Schładzamy.
Sos salsa (do kurczaka z marynaty pomidorowej):
- Posiekany miąższ z dużego dojrzałego awokado
- Sok z jednej cytryny
- ½ oczyszczonego świeżego ananasa
- Dojrzały mięsisty pomidor bez skóry i pestek
- Posiekana cebula dymka
- Strąk chilli
- Łyżka posiekanej kolendry
- Tabasco
- Sól, pieprz
Przygotowanie:Awokado mieszamy z sokiem z cytryny,
posiekanym ananasem, pomidorem, wypestkowanym chilli i dymką, przyprawiamy do smaku
solą, pieprzem, tabasco. Schładzamy. Przed podaniem mieszamy z kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz