Sezon grillowy pomału dobiega końca, ale dlaczego by jeszcze czegoś pysznego nie przyrządzić. Zaskocz swoich gości i przygotujcie razem pyszne tortille z grillowanymi warzywami, dostarczycie sobie w ten sposób wiele wartościowych składników, dzięki różnorodności użytych warzyw. Weźmy pod lupę czerwoną paprykę, która jest warzywem pochodzącym z Kolumbii. Jedną z jej największych zalet jest duża zawartość witaminy C (zawiera jej kilkakrotnie więcej niż cytryna), A i E, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, przez co koniecznie powinny się znaleźć w naszej diecie.
Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku przesyconym wolnymi rodnikami,
które mogą przyczyniać się do powstawania zmian miażdżycowych, nowotworowych i przyspieszać procesy starzenia się organizmu. Naturalnym sposobem ich usuwania jest dostarczenie odpowiedniej ilości antyoksydantów. Papryka obniża też ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych, na wzrok i skórę.
Wartość
energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 348kcal
Wartość
energetyczna w przeliczeniu na 100g: 102kcal
Składniki:
- 8 placków
tortillas
- 2 łyżki oleju
rzepakowego
- 2 bakłażany
- 1 mała żółta
cukinia
- 1 mała zielona cukinia
- 8 małych
pomidorów
- 1 duża czerwona
papryka
- 1 duża zielona
papryka
marynata:
- 1/4 szklanki
oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu
balsamicznego
- 1 łyżeczka
suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki
świeżo mielonego pieprzu
- ewentualnie 1
ząbek czosnku
sos:
- 50 g fety
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- parę listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Mieszamy i roztrzepujemy widelcem wszystkie składniki marynaty, możemy
dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Myjemy i kroimy warzywa w kostki o boku
2,5cm. Pomidory kroimy wzdłuż na ćwiartki i wybieramy z nich nasiona. Wrzucamy
warzywa do miski, zalewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na
metalowe ruszty nabijmy po kolei kawałki różnych warzyw. Pieczemy co najmniej
10 cm nad żarem przez 15 minut, aż warzywa będą złoto-brązowe i miękkie. Co
jakiś czas obracamy. Możemy do nabijania użyć drewnianych patyczków do
szaszłyków, musimy je jednak potrzymać parę godzin w wodzie, aby nie zapaliły
się na grillu. Smarujemy placki z obu stron niewielką ilością oleju, przypiekamy
na grillu z obu stron po kilkanaście sekund. Formujemy z placków rożki,
wkładamy do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Mieszamy jogurt
z fetą na gładką masę, dodajemy posiekaną drobno bazylię i posypujemy po
wierzchu papryką. Podajemy każde tortillas razem z łyżką sosu na wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz