Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Grillowane warzywa zawijane w tortillas

Sezon grillowy pomału dobiega końca, ale dlaczego by jeszcze czegoś pysznego nie przyrządzić. Zaskocz swoich gości i przygotujcie razem pyszne tortille z grillowanymi warzywami, dostarczycie sobie w ten sposób wiele wartościowych składników, dzięki różnorodności użytych warzyw. Weźmy pod lupę czerwoną paprykę, która jest warzywem pochodzącym z Kolumbii. Jedną z jej największych zalet jest duża zawartość witaminy C (zawiera jej kilkakrotnie więcej niż cytryna), A i E, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, przez co koniecznie powinny się znaleźć w naszej diecie. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku przesyconym wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do powstawania zmian miażdżycowych, nowotworowych i przyspieszać procesy starzenia się organizmu. Naturalnym sposobem ich usuwania jest dostarczenie odpowiedniej ilości antyoksydantów. Papryka obniża też ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych, na wzrok i skórę.



Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 348kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 102kcal

Składniki:
  • 8 placków tortillas
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 bakłażany
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 mała zielona cukinia
  • 8 małych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża zielona papryka
marynata:
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ewentualnie 1 ząbek czosnku
sos:
  • 50 g fety
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • parę listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Mieszamy i roztrzepujemy widelcem wszystkie składniki marynaty, możemy dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Myjemy i kroimy warzywa w kostki o boku 2,5cm. Pomidory kroimy wzdłuż na ćwiartki i wybieramy z nich nasiona. Wrzucamy warzywa do miski, zalewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na metalowe ruszty nabijmy po kolei kawałki różnych warzyw. Pieczemy co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut, aż warzywa będą złoto-brązowe i miękkie. Co jakiś czas obracamy. Możemy do nabijania użyć drewnianych patyczków do szaszłyków, musimy je jednak potrzymać parę godzin w wodzie, aby nie zapaliły się na grillu. Smarujemy placki z obu stron niewielką ilością oleju, przypiekamy na grillu z obu stron po kilkanaście sekund. Formujemy z placków rożki, wkładamy do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Mieszamy jogurt z fetą na gładką masę, dodajemy posiekaną drobno bazylię i posypujemy po wierzchu papryką. Podajemy każde tortillas razem z łyżką sosu na wierzchu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz